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IFRS Foundation 

7 Westferry Circus, 

Canary Wharf 

London E14 4HD, 

United Kingdom 

 

 

SOCPA Comments on Tentative Agenda Decision, Definition of a Lease—Substitution 

Rights (IFRS 16) 

 

Dear Colleagues, 

The Saudi Organization for Chartered and Professional Accountants (SOCPA) appreciates the 

efforts of the IFRS Interpretations Committee (Committee) and welcomes the opportunity to 

comment on the Tentative Agenda Decision, Definition of a Lease—Substitution Rights (IFRS 16). 

Our comments on the 2 questions raised in the request received by the IFRS Interpretation 

committee are given below. 

a. The level at which to evaluate whether a contract contains a lease – by considering each 

asset separately or all assets together – when the contract is for the use of more than 

one similar asset. 

SOCPA agrees with the conclusion in the tentative agenda decision and believes the principles in 

paragraph B12 and B32 of IFRS 16 address this. As detailed in paragraph B32, the assessment 

whether a contract contains a lease should be made for each asset, if the customer (lessee) can 

benefit from the use of the asset on its own or together with other resources readily available to 

the customer (lessee) and the underlying asset is neither highly dependent on, nor highly 

interrelated with, other assets in the contract. 

 

b. How to assess whether a contract contains a lease applying IFRS 16 when the supplier 

has particular substitution rights – i.e. The supplier: 

 

i. has the practical ability to substitute alternative assets throughout the period of 

use; but 

ii. would not benefit economically from the exercise of its right to substitute the 

asset throughout the period of use 

 

Based on the fact pattern in the request received by the IFRS Interpretation committee, it would 

be clear that the supplier has the practical ability to substitute alternative assets throughout the 

period of use. However, the question is whether the supplier would benefit economically from the 

exercise of its right to substitute the asset throughout the period of use. 
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Paragraph B14 of IFRS 16 states: 

“a customer does not have the right to use an identified asset if the supplier has the substantive 

right to substitute the asset throughout the period of use. A supplier’s right to substitute an asset 

is substantive only if both of the following conditions exist: 

(a) ……………… 

(b) the supplier would benefit economically from the exercise of its right to substitute the asset 

(i.e. the economic benefits associated with substituting the asset are expected to exceed 

the costs associated with substituting the asset).” 

In the tentative agenda “The Committee observed, however, that the condition in paragraph 

B14(b) does not exist throughout the period of use because the supplier is not expected to benefit 

economically from exercising its right to substitute a battery for at least the first three years of the 

contract. Those years are part of the period of use. Consequently, the supplier’s substitution right 

is not substantive throughout the period of use.” 

While the committee’s conclusion in the tentative agenda is a word for word interpretation of the 

current IFRS 16, SOCPA sees an anomaly in this conclusion. In the fact pattern, the total term of 

the contract is 10 years, and the supplier is not expected to benefit economically from exercising 

its right to substitute a battery for at least the first three years of the contract. The concern here is 

whether the committee’s conclusion is supported by paragraph B14(b), i.e., is it sufficient to 

comply with paragraph B14(b) when the absence of lessor’s economic benefit is only for a part 

of the lease term. What about the length of such absence?  For example, what if the scenario stated 

that the supplier is not expected to benefit economically from exercising its right to substitute a 

battery for one month? Would it still be interpreted to conclude that the supplier’s substitution 

right is not substantive throughout the period of use? 

SOCPA believes this area requires further study. If there were 2 similar transactions, in one of 

which the supplier is expected to benefit economically from exercising its right to substitute an 

asset anytime during the contract term, and in the other the supplier is not expected to benefit 

economically from exercising its right to substitute an asset for only a part of the contract term - 

should the two transactions be accounted for by the customer (lessee) differently? i.e. In one 

instance the contract does not contain a lease and in the other the contract contains a lease. 

SOCPA understands IFRS 16 was introduced to increase visibility of companies’ lease 

commitments and better reflect economic reality. It seems that the tentative agenda conclusion 

and the current IFRS 16 when applied to the fact pattern in the request and the scenarios detailed 

above do not reflect the economic reality of the transactions. 

SOCPA agrees that the requirements in paragraphs B13–B19 of IFRS 16 set a high threshold for 

a customer (lessee) to conclude that there is no identified asset when an asset is explicitly or 

implicitly specified. The inclusion of paragraph B14(b) perhaps strengthens this, but in reality, 

the assumption implied in the standard that a customer (lessee) have access to information relating 

to a supplier’s (lessor’s) ability to economically benefit from the exercise of its right to substitute 

the asset needs further consideration. 

Even if the assumption about the customer’s access to the lessor information is held, there is still 

a case for the contract to be split into 2 different periods that should be accounted for separately; 

i.e. a period in which paragraph B14 is fulfilled and a period in which paragraph B14 is not met. 

Based on our observations, we believe the IASB should review paragraph B14 and determine if 

it assists to increase visibility of companies’ lease commitments and better reflect economic 
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reality of transactions or if there is an alternative approach that needs to be considered. Therefore, 

we believe that the current principles and requirements in IFRS 16 do not provide an adequate 

basis for an entity to evaluate the level at which to assess whether the contract contains a lease in 

the fact pattern described in the request. Consequently, the Committee should decide the 

addition of a standard-setting project to the work plan.  

Please feel free to contact Dr. Abdulrahman Alrazeen at (razeena@socpa.org.sa) for any 

clarification or further information. 

 

Sincerely, 

 

Dr. Ahmad Almeghames 

Chief Executive Officer 


